We willen allemaal wel meer tijd hebben voor de dingen die we écht leuk vinden.
Maar volgens hoogleraar Ashley Whillans van de universiteit van Harvard zien we de makkelijkste manier om tijd vrij te maken over het hoofd. We kunnen eenvoudig lastige of vervelende taken, zoals schoonmaken, door een ander laten doen als we er wat geld voor betalen. Maar dat doen we relatief weinig.
In een podcast van de website Harvard Business Review zegt sociaal psycholoog Whillans dat je met geld vrije tijd kan kopen, en dat die vrije tijd ons gelukkiger kan maken. Je kunt geld gebruiken om vervelende klusjes uit de weg te gaan, zoals de was doen of stofzuigen.
Whillans zelf koopt met haar geld reistijd af. Ze woont in een wat duurder appartement in de buurt van haar werk, waar alles op loopafstand is. Ze hoeft ’s ochtends dus niet op te zien tegen een treinrit. Volgens Whillans wijst onderzoek uit dat het “kopen van tijd” ervoor zorgt dat je gelukkiger wordt en minder last hebt van stress.
Toch kiezen we er vaak juist niet voor om meer tijd te kopen. “Ik zie in mijn onderzoeken terug dat mensen zich heel schuldig voelen over het uitbesteden van taken, zelfs al geven ze er geld voor uit”, zegt ze.
Mensen voelen zich bezwaard om anderen te vragen hun was te doen, hun huis schoon te maken of het gras te maaien. Maar we willen ook voorkomen dat anderen denken dat we zelf die taken niet kunnen uitvoeren.
De beste manier om met die gevoelens om te gaan, is volgens Whillans om je te focussen op wat het voor je oplevert, als je de taken wel uitbesteedt. "Alleen al door geld uit te geven om meer tijd te hebben, maak je die tijd waardevol voor jezelf. Je denkt ook beter na over wat je ermee moet doen."
"Als je dat geld dan toch kwijt bent, kun je maar beter je best doen om er zo veel mogelijk aan te hebben, is de logica", zegt Whillans. "Daarom moeten we iedere keer dat we de portemonnee trekken, nagaan of een uitgave de manier waarop we omgaan met onze tijd verandert."